
Kotlety rybne z prażonymi ziarnami słonecznika
Jest to przepis na bardzo proste w wykonaniu danie, które zachwyci swoim smakiem. Na dodatek nie wymaga ono wyszukanych składników i można je wykonać nie tylko przy okazji postu.
Składniki:
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika,
- 700 g ryby – najlepiej filetu z dorsza,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- papryka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, przepuścić z podprażonym słonecznikiem przez maszynkę. Dodać jajka, sól, pieprz, paprykę i wyrobić masę. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Dorsz w porach
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1 por,
- sok z 1/2 cytryny,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Filety pokroić, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Jedną łyżkę masła roztopić, dodać pokrojony w plastry por i poddusić. Dodać resztę masła i posiekany koperek. Ułożyć kawałki ryby i dusić około 10 minut.

Śledzie w gruszkach z miodem
Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych, 3 gruszki, 3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, około 200 ml soku z kiszonych ogórków.
Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godzin. Zalać je sokiem z kiszonych ogórków i odstawić na kolejne 3 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki. Obrane gruszki podzielić na ćwiartki i smażyć na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumienią, dodać miód, podgrzewać, aż się rozpuści i zdjąć patelnię z ognia. Śledzie ułożyć na ostudzonych gruszkach i polać powstałym sosem.

Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala