Składniki:
- 1 perliczka,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryka,
- olej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie mrożonych minimarchewek,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- 1/2 łyżki brązowego cukru.
Wykonanie:
Perliczkę natrzeć miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem i przyprawami. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia około 70 minut.
Marchewkę ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać marchewkę, wymieszać i podgrzewać razem.
Upieczoną perliczkę podawać z marchewką, można też z kluskami śląskimi lub kopytkami.