Składniki na wywar:
- 1/2 kg wędzonych żeberek lub wędzonych kości,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 por, 1 pietruszka,
- 3 liście laurowe,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- 1 łyżka soli.
Składniki na zupę:
- 3 l wywaru z wędzonki,
- sól, pieprz, majeranek,
- 3 łyżki chrzanu,
- 1 szklanka śmietanki 18%;
- do podania: 10 jajek, 2 pęta kiełbasy, najlepiej swojskiej, wędzonej.
Wykonanie:
Składniki na wywar zalać 3 i 1/2 litra wody i gotować około półtorej godziny. Odcedzić przez sito. Doprawić, dodać majeranek i chrzan. Jeśli ktoś lubi bardziej ostrą zupę, można dodać więcej chrzanu.
Dodać śmietanę, wcześniej „zahartowaną” wywarem, zagotować i wyłączyć. Jajka ugotować i obrać, pokroić. Kiełbasę pokroić w plastry. Zupę podawać z jajkiem i kiełbasą.
Dodać śmietanę, wcześniej „zahartowaną” wywarem, zagotować i wyłączyć. Jajka ugotować i obrać, pokroić. Kiełbasę pokroić w plastry. Zupę podawać z jajkiem i kiełbasą.
Życzymy smaczenego!