StoryEditorPrzepisy

Przysmaki prababek na 100-lecie niepodległości Polski

08.11.2018., 18:11h
Czy wiecie, co to tymbaliki? Brzmi jak część garderoby, ale to przedwojenna nazwa na warzywną lub mięsną galaretkę czy też budyń. A słyszeliście kiedyś o miszkulancji? To nie zjawisko atmosferyczne, ale mieszanina jarzyn z mięsem, najczęściej w postaci zupy. A śmiesznie brzmiące njoki? To nie karnawałowy zwyczaj, ale zapiekane babeczki z kaszy manny. Niewykluczone, że takie potrawy znajdowały się na stołach naszych pradziadków i prababek, kiedy dowiadywali się o odzyskaniu przez Polskę niepodległości. Przyrządźcie je i też poczujcie smak wolności!

Ziemniaczane tymbaliki szpinakowo-marchewkowe

Składniki: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 30 dag szpinaku, jajko, łyżka masła, 1/2 szkl. mąki, starta gałka muszkatołowa, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w plastry, liście szpinaku opłukać i osączyć. Pokrojone ziemniaki, marchewkę i szpinak osobno ugotować na parze. Ziemniaki zmiksować, dodać mąkę, masło, jajko, trochę soli i pieprzu, szczyptę gałki. Część masy ziemniaczanej wymieszać ze szpinakiem, resztę z marchewką.




Żaroodporne miseczki natłuścić olejem, nałożyć masę warzywną, wkładając na przemian masę ze szpinakiem i z marchewką. Każdą miseczkę przykryć folią aluminiową. Ułożyć w naczyniu z ciepłą wodą i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 180°C ok. 20 minut. Podawać z sosem pomidorowym.

Miszkulancja

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1/2 główki kapusty włoskiej, 500 g ziemniaków, 150 g wędzonego boczku, 1 l mleka, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz

Wykonanie: Warzywa i boczek pokroić w kostkę. Zalać 500 ml wody. Dodać przyprawy. Gotować 30 min. Następnie dodać pokrojone na większe kawałki liście kapusty, po 15 minutach pokrojone we „frytki” ziemniaki.

Gotować 20 min. Po tym czasie wlać mleko, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.



Njoki z parmezanem

Składniki: 500 ml mleka, 100 g kaszy manny, 4 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki masła, 2 żółtka jaj, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Wykonanie: Mleko zagotować, dodać łyżkę masła, przyprawić solą, pieprzem, gałką. Wsypać kaszę, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Do masy dodać dwie łyżki parmezanu, żółtka i wszystko wymieszać.




Masę wyłożyć na płaskie naczynie i wystudzić. Następnie z masy formować kulki i układać w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając. Posypać startym parmezanem i wiórkami masła i zapiekać 15 min w temperaturze 170°C. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 20:00