Składniki na puree: 1 batat, 1 cebula, 2 łyżki masła klarowanego, sól, pieprz.
Wykonanie: Batata obrać, pokroić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Piec ok. 30 minut (można równocześnie z rybą). Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, aż ładnie się zrumieni. Do cebuli dodać upieczonego batata, sól, pieprz i wszystko utrzeć blenderem. Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć skrawki masła, skropić sokiem z cytryny. Piec 25-30 minut w temp. 180°C. Pistacje obrać, posiekać, chwilę podprażyć na suchej patelni. Upieczoną rybę podać z puree z batata i posypać pistacjami. Podawać z cytryną.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala