StoryEditorPrzepisy

Ptysie z pianką

13.04.2018., 19:04h
Składniki na piankę: 4 białka, 1 czerwona galaretka, 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. wrzątku.
Wykonanie: Przygotować ptysie wg. przepisu z górnej ramki. Następnie białka z cukrem ubić nad parą wodną na sztywną pianę.


Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować.

Jeśli masa nie jest wystarczająco stężała, wstawić ją na chwilę do lodówki, kontrolując ją, ponieważ tężeje bardzo szybko. Gotową masą nadziać przygotowane ptysie.




Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warszawa
5°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
6°C
1°C
wt.
wi_00
9°C
-2°C
śr.
wi_00
10°C
1°C
czw.
wi_00
7°C
2°C
pt.
wi_00
10°C
6°C
07. kwiecień 2025 14:47