Składniki na kruche ciasto
- 4 żółtka,
- 1 kostka masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).
Składniki na masę budyniową
- 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego bez cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru;
- dodatkowo: 1/2 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru.
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną zamrozić, drugą rozłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuć widelcem i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem, wymieszać, odstawić.
Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru, rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C (wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Nakłuć widelcem i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem, wymieszać, odstawić.
Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru, rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C (wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.