StoryEditorprzepis

RabarbarLove – przepis na placek z rabarbarem i budyniem

28.05.2020., 10:05h
Zapraszamy do wypróbowania pysznego placka z rabarbarem i budyniem. Sezon na rabarbar w pełni, zatem korzystajmy ze smaku lata i dzieciństwa.

Składniki na kruche ciasto

  • 4 żółtka,
  • 1 kostka masła, 
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Składniki na masę budyniową

  • 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru;
  • dodatkowo: 1/2 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru.
 

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną zamrozić, drugą rozłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nakłuć widelcem i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem, wymieszać, odstawić.

Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru, rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec około 40 minut w temperaturze 180°C (wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 23:30