Przepis na polędwiczki z ananasem
Składniki na polędwiczki:
- 10 polędwiczek z kurczaka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka ziaren sezamu,
- 5 plasterków świeżego ananasa.
Składniki na marynatę:
- 1/4 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu i chilli,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki startego na małych oczkach świeżego imbiru.
Jak przygotować danie?
Składniki na marynatę dobrze wymieszać. Mięso wypłukać i natrzeć marynatą. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Każdą polędwiczkę nakłuwać na patyczek do szaszłyków (jedną na jeden patyczek). Maczać w jajku, a potem w sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec uważać, żeby sezam się nie przypiekł. Ananas pokroić na kawałki. Na każdy patyczek z mięsem nakłuć po dwa kawałki świeżego ananasa.
Batat w szynce parmeńskiej
Składniki (na dwie osoby):
- 1 batat,
- 10 plasterków szynki parmeńskiej,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- oliwa z oliwek.
Jak przygotować danie?
Każdy plaster szynki przekroić na pół. Batat obrać, pokroić w słupki. Posypać przyprawami i polać oliwą. Wymieszać. Każdy kawałek owinąć połową plastra szynki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.
Faszerowane pomidory z pesto i słonecznikiem
Składniki na pomidory:
- 8 jednakowych owalnych pomidorów,
- listki rukoli,
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika.
Składniki na pesto bazyliowe:
- 1 doniczka świeżej bazylii,
- 1/4 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki uprażonych orzeszków pinii lub ziaren słonecznika,
- 80 ml oliwy z oliwek.
Jak przygotować faszerowane pomidory z pesto?
Pomidory przekroić na pół i delikatnie łyżką wyjąć nasiona. Ułożyć na blaszce i zapiekać 7 minut. Składniki na pesto przełożyć do blendera i utrzeć na jednolitą masę. Jeśli jest za gęsta, można dodać więcej oliwy z oliwek. Pomidory wyjąć, wylać wodę, która zebrała się podczas pieczenia. Każdą połówkę napełnić pesto i posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać na zimno lub ciepło.