StoryEditorWiadomości rolnicze

Rogale marcińskie z makowym farszem

04.11.2014., 14:11h
Składniki na ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka, 30 g świeżych drożdży, 3 żółtka, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3,5 szkl. mąki tortowej, 3 łyżki drobnego cukru, szczypta soli, 3 łyżki masła (ok. 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania);Składniki na farsz: 1 i 1/2 szkl. białego maku, 1 szkl. cukru, 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego), 1 szkl. śmietanki 36%, 1 laska wanilii, 4 łyżki smażonej skórki z pomarańczy, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki posiekanych daktyli; 1 szkl. cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier), posiekane orzeszki i migdały do posypania.

Wykonanie: Przyrządzamy rozczyn. Do 1/2 szkl. ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym. Trzy łyżki masła roztapiamy w rondelku. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko i żółtka. Łączymy, wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Masło (200 g) kroimy w plastry, układamy na cieście, a następnie rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni. Jedną trzecią ciasta zakładamy do góry, następnie składamy dolną część tak, by przykryła tę górną – powstaną trzy warstwy. Dociskamy, obracamy o 90° i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt (nie podsypujemy zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne). Składamy tak jak poprzednio na trzy części i wkładamy na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzamy 3 razy, za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z lodówki na 20 min przed robieniem rogalików.

 

Wypłukany mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy godzinę. Odcedzamy. Mak dwukrotnie mielimy. Śmietanę razem z laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez 8 min. Do śmietany dodajemy masło, cukier, mak i bakalie i gotujemy ok. 40 min, aż masa będzie gęsta. Przygotowujemy rogaliki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 × 40 cm i przecinamy wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek kroimy na 8 trójkątów. Rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawiamy ok. 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładamy na masę makową, na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki, a następnie zwijamy rogaliki, zawijając rogi pod spód. Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki układamy na blaszce, zostawiając między nimi spore odstępy, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 min. Piekarnik nagrzewamy do 180° C (termoobieg). Wyrośnięte rogale wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i jeszcze lekko ciepłe lukrujemy (cukier puder ucieramy z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 03:01