Wykonanie: W ciepłym mleku utrzeć drożdże, dodać 5 łyżek cukru, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka plus jedno jajko utrzeć mikserem. Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięte drożdże oraz resztę składników.
Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać więcej mąki. Rozwałkować, wycinać koła (np. talerzem), podzielić na osiem równych trójkątów. Na każdy nakładać kawałek jabłka, które można oprószyć cynamonem.
Zwijać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko zawinąć końce, tak aby rogaliki miały ładny kształt. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią. W miseczce utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i lukrem posmarować rogaliki.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać więcej mąki. Rozwałkować, wycinać koła (np. talerzem), podzielić na osiem równych trójkątów. Na każdy nakładać kawałek jabłka, które można oprószyć cynamonem.
Zwijać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko zawinąć końce, tak aby rogaliki miały ładny kształt. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią. W miseczce utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i lukrem posmarować rogaliki.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala