StoryEditorPrzepisy

Rogaliki z jabłkiem

05.05.2018., 15:05h
Składniki: 1 kg mąki, 1 kostka masła, 3 łyżki śmietany, 1 proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 3 żółtka, 1 cukier wanilinowy, 1 szkl. mleka, 5 łyżek cukru, 10 dag drożdży, kilka jabłek; na lukier: 5 łyżek soku z cytryny, 200 g cukru pudru.
Wykonanie: W ciepłym mleku utrzeć drożdże, dodać 5 łyżek cukru, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka plus jedno jajko utrzeć mikserem. Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięte drożdże oraz resztę składników.

Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać więcej mąki. Rozwałkować, wycinać koła (np. talerzem), podzielić na osiem równych trójkątów. Na każdy nakładać kawałek jabłka, które można oprószyć cynamonem.

Zwijać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko zawinąć końce, tak aby rogaliki miały ładny kształt. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią. W miseczce utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i lukrem posmarować rogaliki.




Przepisy  oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warszawa
23°C
Słonecznie
wi_00
czw.
wi_00
25°C
12°C
pt.
wi_00
15°C
6°C
sob.
wi_00
15°C
2°C
niedz.
wi_00
15°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
6°C
24. kwiecień 2025 16:20