Składniki na farsz:
1 kremowy twarożek, 6 plasterków szynki, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, 1 avocado, 3 łyżki majonezu, 1 cebula, 4 kawałki papryki konserwowej.
Wykonanie:
Szpinak podsmażyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Szpinak połączyć z żółtkami i utrzeć blenderem. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Ugotowane jajka oraz avocado pokroić w kostkę, doprawić, dodać majonez. Paprykę pokroić w kostkę. Przestudzoną roladę ponownie rozwinąć, posmarować twarożkiem, ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pastę z jajek i avocado, z jednej strony ułożyć paprykę konserwową i zwinąć w roladę.
Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin (najlepiej na noc).
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala