
Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na malutkich oczkach (jak na placki ziemniaczane). Nadmiar soku odcedzamy. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Masa powinna sama odchodzić od patelni. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na patelni. Dodajemy szpinak, dalej podsmażamy, solimy i odparowujemy wodę. Zagotowujemy ok. 1,5 l wody, a w międzyczasie robimy roladę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, po czym zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki pszennej. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w prostokąt (takiej wielkości, aby zmieścił się do garnka). Można też zrobić dwie mniejsze rolady. Na ciasto wykładamy szpinak i łyżką rozprowadzamy po całym cieście. Z jednego brzegu układamy kiełbasę i całość zwijamy w roladę, zlepiając wszystkie brzegi. Gotową roladę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 25 min, co jakiś czas obracając w trakcie gotowania. Roladę kroimy na plastry i przysmażamy na patelni.