StoryEditorWiadomości rolnicze

Roladki z bakłażanów

02.03.2015., 12:03h
Składniki: 2 bakłażany, 1 duża cebula, 300 g mięsa mielonego, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: Bakłażany kroimy na plastry wzdłuż i lekko solimy (powinno wyjść 7–8 plastrów z jednego warzywa). Smarujemy je z dwóch stron małą ilością oliwy z oliwek. Patelnię również natłuszczamy oliwą. Na niej układamy pokrojone bakłażany. Każdy plaster smażymy z dwóch stron. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy dalej. Do mięsa dodajemy przyprawy, masę mieszamy, a następnie wykładamy na usmażone warzywa. Bakłażany z masą zwijamy w roladki, po czym układamy je na blaszce. Zapiekamy 10 min w temp. 180°C.

Warszawa
8°C
Pochmurno
wi_00
śr.
wi_00
16°C
4°C
czw.
wi_00
17°C
5°C
pt.
wi_00
19°C
7°C
sob.
wi_00
10°C
-1°C
niedz.
wi_00
3°C
-2°C
01. kwiecień 2025 15:11