StoryEditorWiadomości rolnicze

Rolnik prowokuje... do refleksji

01.08.2016., 13:08h
Lubimy swojską kiełbasę. Albo twaróg, który nosi na sobie ślady bawełnianej tkaniny. Lubimy, bo wiemy, że i jedno, i drugie zostało zrobione z wielką dbałością o jakość. Z prostego powodu – rolnik wyprodukował to przede wszystkim dla swojej rodziny. A niewielką nadwyżką chce się dzielić z amatorami tradycyjnych smaków. Wciąż nie może, bo przepisy, choć nieustannie nowelizowane, nie pozwalają mu przetwarzać w gospodarstwie z myślą o sprzedaniu przetworu.

Lipcowa sobota w maleńkiej lubuskiej wsi. Choć jeszcze chwilę temu strumyki występowały z brzegów pod naporem trwającej przez kilka dni ulewy, z nieba leje się żar. Gorąco jest także w gospodarstwie Eugeniusza Niparki. Na podwórku goście niecodziennego wydarzenia siedzą przy ławach. Gospodarz częstuje ich odleżakowanym, zeszłorocznym winem z jabłek. To może – smakowania nalewki nikt nikomu zabronić nie może. Kieliszeczkiem raczą się raczej mężczyźni. Kobiety tłoczą się wokół symbolicznej lady zrobionej naprędce ze stołu. Przy niej będą za moment uczestniczyć w znacznie mniej legalnym przedsięwzięciu. Eugeniusz Niparko zaplanował bowiem na ten dzień prowokację – sprzedaż w gospodarstwie produktów przetworzonych na jego terenie. Nie ma jednak przedsiębiorstwa, nie działa także w ramach formuły MOL – nie chce rejestrować takiej działalności. A tylko w jej ramach rolnik w Polsce może dziś legalnie przetwarzać i sprzedawać. Dziś kiełbasę ze świni, którą pieczołowicie doglądał przez kilkanaście miesięcy, może zjeść tylko w gospodarstwie. Nie wolno mu jej podarować sąsiadowi – kiszka nie może opuścić gospodarstwa.

Po smaki z dzieciństwa
– Bierzecie udział w przestępstwie. Ale serdecznie wszystkich witam na kolejnej degustacji. Będą kaszanka z pieca i wody, kiełbasa, słonina – także peklowana, baleron, salceson i smalec w dwóch kolorach. Wszystko ze świni złotnickiej pstrej – zachwalał produkty gospodarz...

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 32/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

 

Warszawa
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. marzec 2025 17:41