Rok temu po raz pierwszy zaprosiliśmy Was do kulinarnej rywalizacji o miano najciekawszego dania wigilijnego i świątecznego. Tematem było wtedy danie oryginalne. Szukaliśmy niecodziennych receptur. Istotne było wykorzystanie ekologicznych składników, zastosowanie egzotycznych przypraw, nietuzinkowe łączenie smaków.
Przysyłaliście wiele oryginalnych propozycji. Oprócz tych zaskakujących znalazło się też wiele tradycyjnych. I spodobało się nam to, jak potraktowaliście tę tradycję. Czasem oznaczała ona prostotę składników i wykonania.
Recepturę siemieniotki, czyli zupy z konopi, w zeszłorocznym konkursie nadesłała Anita Kal z Chmielnika
Przysyłaliście wiele oryginalnych propozycji. Oprócz tych zaskakujących znalazło się też wiele tradycyjnych. I spodobało się nam to, jak potraktowaliście tę tradycję. Czasem oznaczała ona prostotę składników i wykonania.
Ale wiele z was chętnie tradycję przetwarza i wzbogaca o nowe elementy, a tradycyjność polega po prostu na tym, że taką potrawę robi się w waszych domach od wielu lat. Cieszyły nas komentarze, jak choćby: „Ta potrawa musi być na naszym stole wigilijnym obowiązkowo!”, „To danie gości na naszym stole wigilijnym już od kilkudziesięciu lat. To przepis mojej babci” albo „Przepis bardzo stary, modyfikowany przez pokolenia. Ulubione ciastka moich wnuków”.
Ale były i takie: „Przesyłam swój przepis na serniczek bożonarodzeniowy, a ponieważ jestem aktywną Kurpianką i twórczynią ludową tego regionu, prowadzącą gospodarstwo agroturystyczne, lubię eksperymenty w kuchni, a ten przepis jest jednym z nich”.
Kotlety z kaszy gryczanej na świąteczny stół zaproponowała Barbara Kaczmarek z Czamanina
Ale były i takie: „Przesyłam swój przepis na serniczek bożonarodzeniowy, a ponieważ jestem aktywną Kurpianką i twórczynią ludową tego regionu, prowadzącą gospodarstwo agroturystyczne, lubię eksperymenty w kuchni, a ten przepis jest jednym z nich”.
I właśnie o to nam w tym roku chodzi – o szeroko rozumianą tradycję. Przysyłajcie przepisy, według których gotuje się w Waszym domu od pokoleń. Albo takie, które są przypisane od lat do Waszego regionu, ale też i te, które stały się regionalnymi stosunkowo niedawno. Jeśli tradycją w waszym domu jest ciągłe modyfikowanie tradycyjnego przepisu, też dołączcie do naszego konkursu. Przysyłajcie receptury i zdjęcia gotowych potraw – w konkursie wezmą udział tylko przepisy opatrzone zdjęciami.
Czekamy na nie do 24 listopada. Pod koniec miesiąca wybierzemy osiem najciekawszych – cztery dania wigilijne i cztery świąteczne – i opublikujemy je w numerze z propozycjami na świąteczny stół. Szukajcie ich w „Tygodniku”, który pojawi się w Waszych domach w pierwszych dniach grudnia. Autorki i autorzy wyróżnionych przepisów otrzymają też upominki od wydawnictwa.
Marzanna Pietrzak z Gruczna podzieliła się z nami przepisem na barszcz z malinami i pulpetami drobiowymi
Czekamy na nie do 24 listopada. Pod koniec miesiąca wybierzemy osiem najciekawszych – cztery dania wigilijne i cztery świąteczne – i opublikujemy je w numerze z propozycjami na świąteczny stół. Szukajcie ich w „Tygodniku”, który pojawi się w Waszych domach w pierwszych dniach grudnia. Autorki i autorzy wyróżnionych przepisów otrzymają też upominki od wydawnictwa.
Przepis na pierś z gęsi w sosie piernikowym przysłał Mateusz Wiecki z Dalwina
Przepisy i zdjęcia możecie wysłać pocztą na adres redakcji: Tygodnik Poradnik Rolniczy,
ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań lub na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Regulamin konkursu znajdziecie na stronie www.tygodnik-rolniczy.pl, a wszelkich informacji zasięgnąć możecie pod numerem 61 8690 600.
Karolina Kasperek