StoryEditorWiadomości rolnicze

Ryba pieczona z burakami i orzechami włoskimi

07.12.2015., 13:12h
Składniki: 2 duże płaty ryby (np. dorsza), 4–5 buraków, 100 g orzechów włoskich, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, cienkie plastry masła.

Wykonanie: Buraki obieramy, ścieramy na tarce. Podlewamy małą ilością wody i parujemy je pod przykryciem, aż zmiękną. Dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Ryby płuczemy, ocieramy ręcznikiem jednorazowym, posypujemy solą, pieprzem, układamy cienkie plastry masła i pieczemy ok. 20 min. Po tym czasie na rybie układamy buraki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekamy kolejne 15 min.

Warszawa
10°C
Częściowo słonecznie
wi_00
sob.
wi_00
11°C
-1°C
niedz.
wi_00
6°C
-3°C
pon.
wi_00
7°C
0°C
wt.
wi_00
9°C
-1°C
śr.
wi_00
10°C
2°C
05. kwiecień 2025 07:24