Szczupak gotowany na wodzie z ogórków na kremie z selera
Składniki: 1 filet ze szczupaka (ok. 800 g).
Na krem z selera: 800 g selera bulwiastego, 500 ml śmietany 18%.
Dodatkowo: 4 gruszki, 100 ml miodu lipowego, 100 ml białego wina, 200 g sera koziego.
Wykonanie: Do wody z ogórków dodać boczek, świeże gałązki tymianku i łyżkę masła. Zagotować. Wyporcjowany filet szczupaka oczyszcić z ości i wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować przez ok. 7 minut. Wyciągnąć boczek, bardzo drobno go posiekać i przesmażyc na patelni. Seler pokroić i ugotować w śmietanie do miękkości. Zmiksować blenderem i doprawić solą. Gruszkę pokroić w większą kostkę lub w półksiężyce, skarmelizować w miodzie (jak jabłko w przepisie na śledzia) i na koniec podlać białym winem. Obok kostek ugotwanego szczupaka położyć na talerzu krem z selera, wokół rozłożyć karmelizowaną gruszkę przybraną kawałkami koziego sera.
Karp z migdałami
Składniki: Kilka dzwonek karpia, 1 jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. płatków migdałowych, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 cytryny.
Sałatka śledziowa warstwowa
Składniki: 1 słoik ogórków kiszonych, 2 ugotowane lub upieczone buraczki, 1/2 kg śledzi, 5 ziemniaków, 2 marchewki ugotowane, 1 mały słoik majonezu.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala oraz P&P