StoryEditorPrzepisy

Sałata z jogurtowymi gnocchi

02.11.2018., 13:11h
Składniki dla 4 osób: Gnocchi: 200 g jogurtu, 3/4 szkl. śmietany 36%, 3 listki żelatyny, trochę startej skórki cytryny, sól, pieprz, cukier.

Sos jeżynowy:

300 g świeżych jeżyn, 1 łyżeczka gałązek rozmarynu, ok. 1 łyżeczki cukru.
Orzechy w karmelu: kilka orzechów włoskich, 2 łyżki cukru.

Sałata:

100 g roszponki, 4 łyżki oleju z orzechów włoskich, 1–2 łyżki octu malinowego.

Wykonanie:

Na gnocchi rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszać jogurt ze śmietaną, lekko doprawić otartą skórką z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zamoczoną żelatynę podgrzać na średnim ogniu, aż się rozpuści, następnie wymieszać z pozostałą masą jogurtową, przelać do płaskiej miski i odstawić do przestygnięcia.

Na sos jeżynowy umyć, oczyścić i rozgnieść jeżyny. Posiekać rozmaryn i wymieszać z jeżynami. Odstawić na 30 min, potem przetrzeć przez drobne sito. Doprawić cukrem i szczyptą soli.

Na orzechy w karmelu cukier skarmelizować na patelni i wrzucić na nią lekko rozdrobnione orzechy. Wymieszać i po chwili wyjąć na kawałek pergaminu, pozostawić do wystygnięcia.

Na sos do sałaty wymieszać olej orzechowy z octem malinowym, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Wymieszać z sosem i ułożyć na talerzu. Z masy jogurtowej wykrawać niewielkie gnocchi i układać je na sałacie. Całość polać sosem jeżynowym i przybrać skarmelizowanymi orzechami. Podawać od razu.



Tekst: K. B-D, zdjęcia: H. D.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 02:28