Seler wcale nie taki zwyczajny! Oto 3 proste przepisy na potrawy z selerem w roli głównej.
Zupa jabłkowo-selerowa
Składniki dla 4 osób. Na zupę: 1 duży korzeń selera, 1 jabłko (np. jonagold), 4 łyżki masła, 100 ml wina z jabłek (można zastąpić sokiem jabłkowym z łyżką octu jabłkowego), 700 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany. Na wkładkę do zupy: 2 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, sól, pieprz cayenne, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru.
Wykonanie. Zupa: Seler oczyścić, obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozpuścić w garnku 1 łyżkę masła. Pokrojony seler i jabłka podsmażyć na maśle, a następnie zalać winem jabłkowym. Dodać bulion i śmietanę. Gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Ugotowaną zupę zmiksować. Wkładka do zupy: Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie słupki. Doprawić na ostro solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim seler oraz jabłko. Posypać cukrem i skarmelizować. Pozostałe masło dodać do zupy i wymieszać. Rozlać zupę do miseczek, nałożyć do każdej skarmelizowany seler z jabłkiem i od razu podawać.
Pożywna selerowa zapiekanka
Składniki dla 4 osób: 1 mały seler, 200 g ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 150 ml kwaśnej śmietany, 150 ml słodkiej śmietany (18%), sól, pieprz, trochę sera do posypania.
Wykonanie: Obrać seler i ziemniaki, po umyciu pokroić w cienkie plasterki. W wysmarowanej masłem formie do zapiekania układać naprzemiennie warstwę ziemniaków i selera. Obrany czosnek pokroić na cienkie plasterki i posypać nimi wierzch potrawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Słodką i kwaśną śmietanę wymieszać i równomiernie rozłożyć na warzywach. Posypać startym serem. Zapiekać w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 40–45 minut.
Sałatka selerowa z burakiem
Składniki. Na sałatkę: 1 mały seler, 2 nieduże buraki. Na sos: 3–4 łyżki oleju z orzechów, 100 ml soku jabłkowego, sól, pieprz do smaku, 4 gałązki melisy cytrynowej.
Wykonanie: Seler i buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Olej orzechowy wymieszać z sokiem jabłkowym. Doprawić solą i pieprzem. Listki melisy opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do sosu. Sos wymieszać z utartymi warzywami. Sałatkę dobrze jest zostawić na 30 minut w lodówce, aby smaki składników dobrze się połączyły.
Pomysł i wykonanie: C. H., L. P. Tekst: L. P. Zdjęcia: H. D.