StoryEditorWiadomości rolnicze

Sernik tradycyjny z polewą czekoladową

29.03.2017., 15:03h
Składniki: 1,5 kg twarogu półtłustego, 1,5 kostki masła, 1,5 szkl. cukru, 6 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1 szkl. śmietanki 36%.

Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać twaróg i aromat, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmiksować. Ubite na sztywno białka dodać do masy i delikatnie wmieszać.


Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez około 70 min w temperaturze 170°C. Wystudzić. Polać polewą: śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić, wymieszać. Powinna powstać jednolita masa. Polewą polać sernik i odstawić do zastygnięcia.

Warszawa
5°C
Niewielki deszcz
wi_00
pt.
wi_00
7°C
0°C
sob.
wi_00
4°C
-2°C
niedz.
wi_00
7°C
-2°C
pon.
wi_00
6°C
-4°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
13. marzec 2025 18:58