Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem. Miksujemy masło, dodajemy ubite jaja, serek homogenizowany, mleko w proszku i na końcu rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Układamy biszkopty w okrągłej formie, średniej wielkości, następnie wykładamy połowę masy, resztę biszkoptów oraz resztę masy. Układamy umyte borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 3 godz.
Składniki: 1 całe jajo, 2 żółtka, 1/2 szkl. cukru, 1 masło, 1 kg serka waniliowego, 1 i 1/2 szkl. sypkiego mleka w proszku, 4 łyżki żelatyny (rozpuścić w małej ilości gorącej wody), 1 paczka biszkoptów, 1 galaretka o smaku owoców leśnych, 300 g borówek amerykańskich.