Pasztet z cukinii i pieczarek
Składniki:
- 700 g cukinii,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- 6 łyżek kaszy manny,
- posiekana natka pietruszki,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Pieczarki posiekać, poddusić na maśle z cebulą i przepuścić przez maszynkę. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, marchewkę na małych. Posolić i odstawić na 15 minut. Odcisnąć na sicie cukinię z marchewką, dodać zmielone pieczarki oraz resztę składników. Piekarnik nagrzać do 180°C. Masę wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką, posypać resztą bułki tartej. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 70 minut. Całkowicie ostudzić.
Życzymy Smacznego.