Proso i robiona z niego kasza jaglana od kilku lat są bohaterami blogów i artykułów traktujących o zdrowym odżywianiu się. I słusznie, bo jagły są nie tylko produktem odżywczym, ale mogą być też lekarstwem. Istnieje wiele doniesień o korzystnym działaniu gotowanego prosa na układ pokarmowy, zwłaszcza w sytuacji, kiedy pojawiają się w nim stany zapalne, z wrzodami włącznie. Tak przynajmniej radzi wielu dietetyków. Na kaszę jaglaną uważać powinni wszyscy, którzy cierpią na niedoczynność tarczycy. Wtedy jej spożycie ograniczyć należy do jednego dnia w tygodniu.
Składniki:
1 szkl. malin (mogą być mrożone), 2 szkl. mleka, 3/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, 3 łyżki miodu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendującego i utrzeć na jednolitą masę. Można przed podaniem schłodzić.
Katarzyna Kosmala