StoryEditorWiadomości rolnicze

Siemieniotka

09.12.2016., 17:12h
Składniki: 30 dag ziaren konopi, woda 1 l mleka, 3 łyzki mąki , 2 łyżki cukru, sól, 1 łyżka masła.  


Wykonanie:
Konopie płuczemy, wrzucamyna wrzącą wodę, zagotowujemy, odcedzamy. Zalewamy 2 l ciepłej przegotowanej wody i gotujemy ok. godziny. Gdy ziarenka zaczną pękać, odcedzamy (zachowujemy 3/4 szklanki wywaru), wsypujemy do garnka i wyciskamy z nasion mleczko drewnianą pałką, dolewając niewielką ilość gorącej wody. Mleczko przecedzamy do osobnego garnka i dalej wyciskamy nasiona, przelewając je gorącą wodą. Powtarzamy te czynności, aż nasiona będą dobrze wyciśnięte. Mleczko łączymy z mlekiem, zagęszczamy zawiesiną z mąki i pozostawionego zimnego wywaru, dodajemy cukier i sól do smaku. Zagotowujemy, mieszając. Przed podaniem dodajemy masło. Uwaga! Zupa łatwo się przypala, trzeba pilnować!



Przepis nadesłała: Anita Kal (Chmielnik)

 

Warszawa
4°C
Zachmurzenie duże
wi_00
czw.
wi_00
5°C
3°C
pt.
wi_00
7°C
3°C
sob.
wi_00
15°C
4°C
niedz.
wi_00
20°C
9°C
pon.
wi_00
21°C
11°C
11. kwiecień 2025 01:34