Wykonanie: Konopie płuczemy, wrzucamyna wrzącą wodę, zagotowujemy, odcedzamy. Zalewamy 2 l ciepłej przegotowanej wody i gotujemy ok. godziny. Gdy ziarenka zaczną pękać, odcedzamy (zachowujemy 3/4 szklanki wywaru), wsypujemy do garnka i wyciskamy z nasion mleczko drewnianą pałką, dolewając niewielką ilość gorącej wody. Mleczko przecedzamy do osobnego garnka i dalej wyciskamy nasiona, przelewając je gorącą wodą. Powtarzamy te czynności, aż nasiona będą dobrze wyciśnięte. Mleczko łączymy z mlekiem, zagęszczamy zawiesiną z mąki i pozostawionego zimnego wywaru, dodajemy cukier i sól do smaku. Zagotowujemy, mieszając. Przed podaniem dodajemy masło. Uwaga! Zupa łatwo się przypala, trzeba pilnować!
Przepis nadesłała: Anita Kal (Chmielnik)