Kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 10 drobno pokrojonych śliwek
Składniki na bezę:
- 2 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubić ponownie. Na podpieczone tartaletki wyłożyć pokrojone śliwki, a następnie pianę z białek. Piec 20–25 minut w temperaturze 150°C.
Życzymy Smacznego.