StoryEditorPrzepisy

Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

16.09.2020., 11:09h
Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

Składniki na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 10 drobno pokrojonych śliwek
Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubić ponownie. Na podpieczone tartaletki wyłożyć pokrojone śliwki, a następnie pianę z białek. Piec 20–25 minut w temperaturze 150°C.


Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

Życzymy Smacznego.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 22:25