StoryEditorWiadomości rolnicze

Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową

15.09.2020., 15:09h
Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Składniki

  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g ryżu.

Składniki na sos

  • około 10 śliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru, sól, pieprz.

Składniki na salsę

  • 5 śliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie

Łososia natrzeć przyprawami, polać sokiem z cytryny, wycisnąć czosnek, ułożyć po łyżeczce masła na każdym i upiec w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie (około 25 minut w temperaturze 180°C). Ryż ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: śliwki wypestkować, umieścić na patelni, podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon, cukier, przyprawy. Wymieszać. Pięć śliwek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną miętą oraz cukrem. Upieczonego łososia podawać z ryżem, sosem śliwkowym oraz salsą śliwkową.
przepis na łososia ze śliwkami

Smacznego!



Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 09:00