StoryEditorPrzepisy

Smorodinówka

06.07.2018., 16:07h
Składniki: 1,5 kg czarnej porzeczki, 30 dag cukru, 1 litr wódki, 0,5 l spirytusu.

Wykonanie

Owoce umyć, przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Zamknąć, postawić w nasłonecznionym miejscu na 4 tygodnie, codziennie mieszając owoce. Po tym czasie odlać sok, wymieszać go ze spirytusem, odstawić do lodówki.

Owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie zlać sok z wódką i wymieszać z sokiem wymieszanym ze spirytusem. Przelać przez gazę, odstawić w zacienione miejsce.

Nalewka jest najlepsza po przeleżakowaniu co najmniej przez 4 miesiące.




Przepisy i zdjęcia -  Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:44