StoryEditorPrzepisy

Soczewica z kuleczkami mięsnymi

01.02.2018., 16:02h
Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 łyżek masła klarowanego, 1 czerwona papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Składniki na kuleczki mięsne: 200 g mięsa mielonego, olej do smażenia, sól, pieprz, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej; do podania: 1 torebka kaszy jaglanej.




Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę, usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz koncentrat pomidorowy, a następnie ugotowaną soczewicę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ugotować kaszę jaglaną. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, bułkę i wymieszać. Formować małe kuleczki i smażyć.



Przepis i zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Warszawa
2°C
Przeważnie słonecznie
wi_00
pon.
wi_00
4°C
-6°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
śr.
wi_00
11°C
-4°C
czw.
wi_00
14°C
-2°C
pt.
wi_00
15°C
-1°C
17. marzec 2025 10:04