StoryEditorPrzepisy

Szakszuka z jarmużem i ciecierzycą

02.11.2018., 13:11h
Składniki: oliwa z oliwek, 3 ząbki czosnku, 1 większa cebula, 3 pomidory, 1 papryka, kilka liści jarmużu, 3 jajka, sól, pieprz, po pół łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki i kminu rzymskiego (kuminu), kilka łyżek ciecierzycy ugotowanej lub gotowej z zalewy.

Wykonanie:

Na patelni podgrzać olej i ułożyć plastry czosnku. Zeszklić je, wyjąć, wrzucić poszatkowaną cebulę. Szklić dalej, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, obraną ze skórki drobno pokrojoną paprykę, a następnie liście jarmużu, porwane na mniejsze części (bez twardej łodygi).

Dodać ciecierzycę i przyprawy, dalej podgrzewając i lekko redukując sos. Łyżką lekko rozgarniamy i wbijamy po jednym jajku w trzech różnych miejscach.

Podgrzewamy pod przykryciem tak długo, aż jajka zetną się. Podajemy od razu.




Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 17:12