Wykonanie: Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, 2/3 wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 25 min, resztę wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do jabłek dodajemy galaretki i mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i ścieramy resztę ciasta na tarce. Pieczemy dalej w temperaturze 180°C około 30 min, aż ciasto się zrumieni. Ciepłą (nie gorącą) szarlotkę podajemy z gałką lodów.
Składniki: 4 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 4 łyżki śmietany, 1 i 1/2 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe, lody waniliowe.