Składniki na szaszłyki z kurczaka na grila
Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z piersi kurczaka, 500 g świeżych moreli (mogą być też z puszki), 250 g suszonych śliwek, sól, pieprz.
Składniki na marynatę do szaszłyków z kurczaka:
2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili, kilka liści szałwii.
Jak przygotować szaszłyki drobiowe na grila?
Mięso pokroić w dużą kostkę, natrzeć solą i pieprzem. Na szpikulec nabijać kolejno kostki mięsa, połówki moreli i suszone śliwki. Składniki marynaty połączyć i posmarować nią dokładnie szaszłyki.
Pomysł i wykonanie: R. Skrzypek, tekst: K. Bieniecka-Drzymała,
zdjęcia: M. Adamczewska.
W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Różany Dworek w Wysogotowie.