Mus szparagowy ze smażoną rybą
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety rybne ze skórą (pstrąg, sandacz),
- 350 g obranych białych szparagów,
- 4 listki żelatyny,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 100 g kremowego twarożku,
- sól, pieprz,
- cukier,
- trochę mąki,
- masło do smażenia,
- bazylia i pomidory do dekoracji.
Wykonanie: Szparagi ugotować, wyjąć z wody i pozostawić do odcieknięcia. Wywar pozostawić. Ugotowanym szparagom odciąć główki i pozostawić do dekoracji. Pozostałe szparagi drobno pokroić i zmiksować na mus. Żelatynę rozmiękczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w trzech łyżkach gorącego wywaru ze szparagów i dokładnie wymieszać ze szparagowym musem. Odstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Kiedy mus szparagowy zacznie tężeć, dodawać powoli twarożek na przemian z ubitą śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Sposób podania: Filety z ryby obtoczyć w mące i usmażyć na dużej ilości masła. Posolić i posypać pieprzem. Usmażone filety wyłożyć na talerze, ułożyć obok każdego z nich po dwie kulki (łyżeczką do lodów) musu szparagowego i udekorować końcówkami szparagów, pomidorami i bazylią.
Potrawka ze szparagów
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg białych i 1 kg zielonych szparagów,
- sól, cukier,
- 1 mały pęczek szczypiorku lub natki pietruszki,
- 30 g masła,
- 30 g mąki,
- 250 ml śmietany,
- pieprz,
- odrobina soku z cytryny.
Wykonanie: Białe szparagi obrać i odciąć końcówki trzonków. Zielone szparagi umyć i skrócić końcówki trzonków o 3–4 cm. W garnku zagotować dużą ilość wody z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Ugotować szparagi i pozostawić do odcieknięcia. Po ugotowaniu zielone szparagi przelać bardzo zimną, osoloną wodą, aby zachowały piękną zieloną barwę. Oba rodzaje szparagów pokroić w ukośne kawałki o długości około 3 cm. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Stopniowo dodawać śmietanę i 250 ml wywaru ze szparagów, ciągle mieszając, aby powstał gęsty, gładki sos. Zagotować i pozostawić jeszcze na 10 minut na wolnym ogniu. Umyć i posiekać szczypiorek. Przełożyć szparagi do sosu i jeszcze raz zagotować. Domieszać szczypiorek i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z młodymi ziemniakami. Sos będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli dodać do niego odrobinę ubitej śmietany lub sosu holenderskiego.
Kremowa zupa szparagowa z wędzonym łososiem
Składniki dla 4 osób:
- 750 ml wywaru ze szparagów,
- 250 ml mleka, 250 ml śmietany,
- 60 g masła,
- 60 g mąki,
- sól, pieprz,
- cukier,
- odrobina soku z cytryny,
- 4 ugotowane szparagi,
- 4 kawałki wędzonego łososia.
Wykonanie: Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać mąkę i zagotować, aż do uzyskania jasnożółtego sosu. Mieszając, dodawać po kolei wywar szparagowy, mleko i śmietanę. Zagotować i pozostawić jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Pokroić szparagi w małe kawałki, a łososia w cienkie paski. Zupę krótko zmiksować na gładki krem i nalewać do miseczek z wkładką. Przybrać natką pietruszki i od razu podawać.
Pomysł i wykonanie: B.K., tekst: G.B., zdjęcia: W.H.