StoryEditorPrzepisy

Szparagi z filetem z kurczaka z sosem pieczarkowym

02.05.2018., 16:05h
Składniki: 2 filety z kurczaka, 250 g pieczarek, sól, pieprz, słodka papryka, curry, 2 ząbki czosnku, olej, pęczek szparagów, 2 łyżki mąki, 0,5 l bulionu, 1/2 szkl. śmietany.


Wykonanie:
Filety natrzeć przyprawami, obsmażyć na patelni po 8 minut z każdej strony. Zalać bulionem i gotować. Dodać pokrojone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek.


Po 25 minutach zaprawić mąką wymieszaną w wodzie, gotować 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną w szklance z gorącym sosem, a następnie wlać do sosu, doprawić.

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 6 minut. Mięso pokroić w plastry, podać ze szparagami i sosem pieczarkowym.




Przepis i zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warszawa
1°C
Niewielki śnieg
wi_00
pon.
wi_00
4°C
-6°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
śr.
wi_00
10°C
-3°C
czw.
wi_00
14°C
-1°C
pt.
wi_00
16°C
2°C
17. marzec 2025 03:06