Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę do pieczenia i pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C. Przygotowujemy masę nr 1. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W połowie szklanki mleka mieszamy budyń i dodajemy do gotującej się reszty mleka. Gotujemy budyń i studzimy go. Ucieramy masło, stopniowo dodajemy ugotowany budyń. Masę wykładamy na ciasto. Przygotowujemy masę nr 2. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy z cukrem, aż staną się miękkie. Na koniec dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Tężejące, przestudzone jabłka wykładamy na ciasto z budyniem i odstawiamy do lodówki.
Składniki na ciasto: 3 żółtka, 2 łyżki śmietany, ½ kostki masła, ½ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; składniki na masę nr 1: 1 budyń czekoladowy, ½ kostki masła, 1½ szkl. mleka, 3 łyżki cukru; składniki na masę nr 2: 6 gruszek, 2 łyżki cukru, 1 galaretka wiśniowa.