Składniki na spód: 1 i 1/2 szkl. zmielonych pestek słonecznika, 3/4 szkl. wiórków kokosowych, 2 dojrzałe banany, 4–5 łyżek płynnego oleju kokosowego.
Wykonanie: Mak wsypać do garnka, zalać wodą, mlekiem i gotować na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Mak przelać przez gęste sito i odstawić do wystygnięcia. Zmielić w maszynce 3 razy. Do maku dodać syrop i olej. Ucierać wszystko przez 10 minut. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Zarobić elastyczne ciasto ze składników na spód.
Ciastem wyłożyć formę do tarty i wstawić ją do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowywać w lodówce. W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę, sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzać i wymieszać. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Wylać ją na schłodzony spód. Wyrównać, posypać posiekanymi bakaliami.
Wykonanie: Mak wsypać do garnka, zalać wodą, mlekiem i gotować na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Mak przelać przez gęste sito i odstawić do wystygnięcia. Zmielić w maszynce 3 razy. Do maku dodać syrop i olej. Ucierać wszystko przez 10 minut. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Zarobić elastyczne ciasto ze składników na spód.
Ciastem wyłożyć formę do tarty i wstawić ją do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowywać w lodówce. W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę, sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzać i wymieszać. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Wylać ją na schłodzony spód. Wyrównać, posypać posiekanymi bakaliami.