Składniki na masę 1: 1 szkl. jagód utartych z 3 łyżkami cukru.
Składniki na masę 3: ok. 3 łyżek masy kajmakowej, 1/2 czekolady mlecznej, 1 łyżka masła, 150 g orzeszków solonych, jagody do posypania; paczka herbatników.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę do tarty okrągłą lub podłużną. Ciasto chłodzić ok. 30 minut. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. W tym czasie utrzeć jagody z cukrem, wyłożyć na zapieczoną tartę i piec jeszcze ok. 10 minut, ostudzić. Zagotować mleko z cukrami, ostudzić. Masło utrzeć, dodać mleko w proszku oraz ostudzone mleko z cukrem.
Masą polać herbatniki, wygładzić i posypać orzechami i jagodami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala