Wykonanie: Pora kroimy w krążki, kalarepę w kostkę. Gotujemy wodę z cukrem, solą, dodajemy 1/2 łyżeczki masła i wrzucamy pory i kalarepę. Gotujemy 3 min i odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, szynkę, ugotowane jarzyny i rozkruszoną kostkę rosołową, po czym smażymy 5 min i odstawiamy, aby lekko przestygły. Ciasto układamy na okrągłej formie, tak aby boki miały ok. 3 cm. Do przestudzonych jarzyn dodajemy jajka i śmietanę. Wykładamy na ciasto, sypiemy solą i pierzem. Pieczemy 35 min, aż ciasto nabierze brązowego koloru.
Składniki: Ciasto francuskie okrągłe, 3 pory, 2 młode kalarepy, 2 jajka, kostka rosołowa, 1/2 szkl. śmietany kremówki, masło klarowane, 150 g szynki z indyka, 1 cebula, cukier, sól, pieprz.