StoryEditorWiadomości rolnicze

Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

31.05.2017., 16:05h
Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki, 250 g masła, 1/2 szkl. cukru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany; składniki na masę: 250 g serka macarpone, 5 łyżek cukru pudru, 1 szkl. śmietany 36%; 100 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa.

Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy je w okrągłej formie około 25 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na gęstą masę razem z cukrem pudrem. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy serek mascarpone. Masę chłodzimy około 30 minut w lodówce. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, pokrojone truskawki i polewamy tężejącą galaretką po truskawkach. Schładzamy jeszcze 30 minut. Cztery żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, delikatnie mieszamy. Wykładamy masę serową na upieczone, przestudzone ciasto. Posypujemy rodzynkami i schładzamy w lodówce.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 23:25