Tort brzoskwiniowy z jogurtem
Składniki potrzebne do przygotowania tortu brzoskwiniowego z jogurtem
Składniki na spód
- 240 g rurek waflowych albo biszkoptów
- 50 g miękkiego masła
Składniki na krem
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 350 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
- 300 g naturalnego jogurtu
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na wykończenie
- rurki waflowe albo biszkopty
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Do ozdoby
- gwiazdki cukrowe
- perłowy barwnik spożywczy
Jak przygotować tort?
Rurki waflowe drobno pokruszyć, dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie odsączyć, jedną połówkę odłożyć, a pozostałe pokroić w kostkę. Śmietankę ubić z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Jogurt przełożyć do miski, dodać chłodną galaretkę, zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka, schłodzić w lodówce przez 5 minut. Do masy dodać połowę ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Dodać pozostałą śmietankę i znów krótko wymieszać mikserem. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Na warstwie kremu ułożyć połowę brzoskwiń, a następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe kawałeczki brzoskwiń. Na nie wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
Formę wstawić do lodówki na noc. Tort ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanką ubitą z cukrem pudrem i fixem posmarować cienko boki tortu. Dookoła tortu ułożyć ciasno rurki albo biszkopty. Pozostałą śmietanką za pomocą szprycy zrobić ozdobne rozetki. Udekorować kawałkami brzoskwiń, barwnikiem i gwiazdkami.
Jogurt przełożyć do miski, dodać chłodną galaretkę, zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka, schłodzić w lodówce przez 5 minut. Do masy dodać połowę ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Dodać pozostałą śmietankę i znów krótko wymieszać mikserem. Około 1/3 kremu wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Na warstwie kremu ułożyć połowę brzoskwiń, a następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe kawałeczki brzoskwiń. Na nie wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
Formę wstawić do lodówki na noc. Tort ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanką ubitą z cukrem pudrem i fixem posmarować cienko boki tortu. Dookoła tortu ułożyć ciasno rurki albo biszkopty. Pozostałą śmietanką za pomocą szprycy zrobić ozdobne rozetki. Udekorować kawałkami brzoskwiń, barwnikiem i gwiazdkami.
- Tort brzoskwiniowy z jogurtem - propozycja podania
Kotlety jajeczne z twarogiem
Co jest potrzebne do przygotowania kotletów?
- 10 jajek
- 150 g twarogu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 kajzerka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie kotletów
Osiem jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Następnie wrzucić do miski, dodać surowe jajka, pokruszony twaróg, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
- Kotlety jajeczne z twarogiem
Mleko szałwiowe – zdrowotny eliksir
Składniki potrzebne na mleko szałwiowe
- 3 gałązki szałwii
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- miód albo cukier
Jak przygotować napój?
Mleko postawić na małym ogniu wraz z gałązkami szałwii (nie gotować). Zdjąć mleko z ognia, wyjąć gałązki szałwii. Posłodzić według uznania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody. Mleko zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Napój podawać na gorąco.
Ten napój znany był już naszym prababkom. Szałwia działa przeciwzapalnie i będzie skuteczna w infekcji i wirusowej, i bakteryjnej. Ale uwaga! Z tego napoju muszą zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące. Jeśli bierzesz leki przeciwdepresyjne, też skonsultuj z lekarzem użycie szałwii. Zioło to może również osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych.
Ten napój znany był już naszym prababkom. Szałwia działa przeciwzapalnie i będzie skuteczna w infekcji i wirusowej, i bakteryjnej. Ale uwaga! Z tego napoju muszą zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące. Jeśli bierzesz leki przeciwdepresyjne, też skonsultuj z lekarzem użycie szałwii. Zioło to może również osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych.
- Mleko szałwiowe – zdrowotny eliksir
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala