StoryEditorPrzepisy

Tort bezowy z kremem jagodowym

23.06.2018., 17:06h
Składniki na bezę: 8 białek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki octu, 2 szkl. cukru.

Składniki na krem:

0,5 l śmietany 36%, 1 serek mascarpone, 1 szkl. jagód, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pudru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier stopniowo. Na koniec dodać ocet i mąkę.

Masę wyłożyć na 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia (odrysowac 2 takiej samej wielkości koła). Piec 30 minut w temp. 150°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec 1,5 godziny.

Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodać mascarpone, dalej ubijać, dodać cukier, jagody i sok z cytryny. Masą posmarować jedną bezę, przykryć drugą bezą, na wierzchu wyłożyć resztę masy i posypać jagodami.





Przepisy  oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 13:24