StoryEditorPrzepisy

Tort czekoladowy z masą dyniową, czekoladą i orzechami

28.09.2018., 19:09h
Składniki na biszkopt: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 kostka masła, 1/2 szkl. mleka, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

3/4 szkl. purée z upieczonej dyni, 1 serek mascarpone, 1/4 kostki masła, 1/4 szklanki cukru pudru, sok z 1/2 pomarańczy, polewa z 1,5 tabliczki czekolady, 1 łyżka masła, 150 g orzechów laskowych.

Wykonanie:

W garnku zagotować mleko, masło, cukier i kakao. Odstawić do ostudzenia. Po przestudzeniu dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej formy i piec 45–50 minut w temp. 180°C.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać mascarpone, dynię oraz sok z pomarańczy. Z ciasta skroić wierzch. Przekroić na 3 części. Każdą smarować masą, ostatnią, trzecią warstwę kremu przykryć rozkruszonym wierzchem.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem łyżki masła, polać ciasto i posypać posiekanymi, podprażonymi na suchej patelni orzechami.




Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 14:12