Placuszki serowo-ryżowe z sosem owocowym
Składniki:
- 35 dag twarogu tłustego,
- 100 g (1 woreczek) ryżu,
- 10 dag cukru,
- cukier wanilinowy,
- 3 jajka,
- 10 dag mąki,
- olej do smażenia,
- dowolny sos owocowy.
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości. Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z żółtkami, ryżem, mąką i na końcu dodać pianę z białek. Rozgrzać olej.
Łyżką nakładać porcje masy na rozgrzany tłuszcz. Podawać polane sosem z owoców.
Ciasteczka serowe naleśniczki
Składniki:
- 20 dag masła,
- 20 dag twarogu,
- 50 dag mąki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 1/2 szkl. brązowego cukru do posypania,
- 1/3 szkl. mleka.
Wykonanie: Twaróg zemleć, dodać masło, żółtka, wodę, mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować, wyciąć szklanką koła. Na każdy krążek wsypać cukier, a następnie złożyć każdy krążek na pół i jeszcze raz na pół (jak naleśnik), lekko dociskając, aby się nie rozłożył podczas pieczenia. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kluski z sera i kaszy manny ze śmietanką i borówkami
Składniki:
- 50 dag twarogu,
- 10 dag mąki,
- 1 jajko,
- 10 dag kaszy manny,
- 1/2 szkl. śmietany 18%,
- 1 cukier wanilinowy,
- borówki.
Wykonanie:
Twaróg zemleć, dodać mąkę, jajko i kaszę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką, zrobić wałeczki, kroić na małe kawałki. Gotować w osolonym wrzątku.
Śmietanę ubić mikserem z cukrem. Ugotowane kluseczki podawać polane śmietaną i posypane borówkami.
Twaróg zemleć, dodać mąkę, jajko i kaszę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką, zrobić wałeczki, kroić na małe kawałki. Gotować w osolonym wrzątku.
Śmietanę ubić mikserem z cukrem. Ugotowane kluseczki podawać polane śmietaną i posypane borówkami.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala