Ciasto z porzeczkami i twarogiem
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki masła.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki, 200 g cukru,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 1 szklanka porzeczek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta. Ser utrzeć z jednym żółtkiem i dwiema łyżkami cukru. Mąkę, resztę cukru i proszek do pieczenia przesypać do miski.
W osobnej misce wymieszać cztery jajka oraz białko z jogurtem i rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką nakładać małe porcje utartego twarogu. Porzeczki wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto, lekko dociskając. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut.
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
Składniki:
- 500 mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 jajka, 4 łyżki cukru,
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka czarnych porzeczek,
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki maślanki, posypać mąką i odstawić na 20 minut. Resztę maślanki wymieszać z jajkiem oraz olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mokre składniki i drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Porzeczki utrzeć z cukrem.
Ciasto zagnieść jeszcze raz, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt. Posmarować utartymi porzeczkami. Zwijać z jednej i drugiej strony, równomiernie do środka. Ostrożnie przełożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45–50 minut w temperaturze 180°C. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze ciasto na 10 minut. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Sernik na zimno z porzeczkami
Składniki:
- 1 i 1/2 l świeżego mleka (nie UHT),
- 5 jajek,
- 1 kostka masła,
- 1/2 l kwaśnej śmietany 12%,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie herbatników,
- 1 niebieska galaretka,
- 1 szklanka porzeczek.
Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku i ostudzić. Mleko zagotować. Żółtka ubić ze śmietaną, a następnie wlać do ciepłego mleka. Mieszać aż do wytrącenia się sera. Przelać na gęstym sicie i ostudzić. Przestudzony ser utrzeć z cukrem i masłem.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Wylać masę serową na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie na cieście ułożyć porzeczki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.