StoryEditorPrzepisy

Trzy ciekawe przepisy na ciasta z porzeczkami

10.07.2022., 09:07h
Słodkie ciasto przełamane kwaśnym, owocowym smakiem? Do tego idealnie nadaje się porzeczka. Czarna, czerwona - bez znaczenia! Nada wspaniałego smaku zarówno sernikowi na zimno, ciastu twarogowemu czy tradycyjnemu plackowi drożdżowemu. Zobacz nasze 3 przepisy krok po kroku i ciesz się domowymi, porzeczkowymi wypiekami.

Ciasto z porzeczkami i twarogiem

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki, 200 g cukru,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 1 szklanka porzeczek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta. Ser utrzeć z jednym żółtkiem i dwiema łyżkami cukru. Mąkę, resztę cukru i proszek do pieczenia przesypać do miski.

W osobnej misce wymieszać cztery jajka oraz białko z jogurtem i rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką nakładać małe porcje utartego twarogu. Porzeczki wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto, lekko dociskając. Ciasto na kruszonkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut.

Ciasto z porzeczkami i twarogiem

Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Składniki:

  • 500 mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka, 4 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka czarnych porzeczek,
  • 2 łyżki cukru.

Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki maślanki, posypać mąką i odstawić na 20 minut. Resztę maślanki wymieszać z jajkiem oraz olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mokre składniki i drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Porzeczki utrzeć z cukrem.

Ciasto zagnieść jeszcze raz, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt. Posmarować utartymi porzeczkami. Zwijać z jednej i drugiej strony, równomiernie do środka. Ostrożnie przełożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45–50 minut w temperaturze 180°C. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze ciasto na 10 minut. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sernik na zimno z porzeczkami

Składniki:

  • 1 i 1/2 l świeżego mleka (nie UHT),
  • 5 jajek,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 l kwaśnej śmietany 12%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie herbatników,
  • 1 niebieska galaretka,
  • 1 szklanka porzeczek.

Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku i ostudzić. Mleko zagotować. Żółtka ubić ze śmietaną, a następnie wlać do ciepłego mleka. Mieszać aż do wytrącenia się sera. Przelać na gęstym sicie i ostudzić. Przestudzony ser utrzeć z cukrem i masłem.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Wylać masę serową na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie na cieście ułożyć porzeczki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 09:32