StoryEditorPrzepisy

Trzy idealne sałatki do grilla

11.06.2022., 11:06h
Sezon grillowy rozkręcił się w najlepsze. Co najlepiej uzupełni soczyste mięsa świeżo ściągnięte z ognia? Oczywiście dobrze doprawiona, soczysta sałatka. Oto nasze 3 propozycje na sałatki, które najlepiej dopełnią weekendowe grillowanie. 

Grillowana sałata rzymska z warzywami

Składniki na sałatkę:
  • 2 średnie główki sałaty rzymskiej,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • 1 papryczka chilli,
  • olej do posmarowania warzyw,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka,
  • kostka fety,
  • sól, pieprz,
  • świeża bazylia.
Składniki na sos:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie: Składniki dressingu umieścić w słoiku, zamknąć szczelnie i wymieszać, potrząsając. Sałatę przekroić na połówki. Sałatę, paprykę chilli, kukurydzę nasmarować oliwą i posypać solą. Grillować, aż warzywa będą miękkie. Warzywa zdjąć z grilla i odstawić do ostudzenia. Kukurydzę obrać z kolby i przełożyć do miski. Paprykę chili przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórka, paprykę czerwoną i pomidora pokroić w kostkę. Składniki wymieszać z połową dressingu.

Na większym półmisku ułożyć zgrillowaną sałatę, polać dressingiem. Wyłożyć pokrojone warzywa z dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, rozkruszoną fetą. Posypać posiekanymi listkami bazylii.

Sałatka ziemniaczana z serem halloumi

Składniki na sałatkę:
  • 4 ziemniaki,
  • 2 czerwone cebule,
  • listki bazylii,
  • 2 czerwone papryczki chilli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki ziaren sezamu,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 1 kostka sera halloumi,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie. 
Składniki na sos:
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu jabłkowego.
Wykonanie: Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i gotować 15 minut, ostudzić. Składniki sosu wymieszać i dodać papryczkę chilli pokrojoną w kostkę, odstawić. Czosnek przecis­nąć przez praskę, dodać ćwierć szklanki oliwy i wymieszać. Polać ziemniaki, dobrze je obtoczyć, a następnie grillować na patelni. Posypać pod koniec smażenia ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Cebulę pokroić na ćwiartki, obtoczyć w oliwie czosnkowej i również grillować.

Ser halloumi pokroić w większą kostkę i zgrillować. Na talerzu ułożyć zgrillowane ziemniaki, cebulę, kiełki, halloumi, i polać sosem z papryczką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami sezamu i posiekanymi listkami bazylii.

Sałatka z arbuzem i rukolą

Składniki na sałatkę:
  • 1 arbuz,
  • 1 opakowanie rukoli,
  • 100 g parmezanu;

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • szczypta soli, szczypta pieprzu.
Wykonanie: Składniki sosu dobrze wymieszać. Sos wymieszać z rukolą, aby dobrze się nawilżyła. Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ser pokroić w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw. W misce ułożyć rukolę, kawałki arbuza, ser.

Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 23/2022 na str. 66. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:23