Grillowana sałata rzymska z warzywami
Składniki na sałatkę:
- 2 średnie główki sałaty rzymskiej,
- 1 kolba kukurydzy,
- 1 papryczka chilli,
- olej do posmarowania warzyw,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona papryka,
- kostka fety,
- sól, pieprz,
- świeża bazylia.
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- skórka z 1 cytryny,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie: Składniki dressingu umieścić w słoiku, zamknąć szczelnie i wymieszać, potrząsając. Sałatę przekroić na połówki. Sałatę, paprykę chilli, kukurydzę nasmarować oliwą i posypać solą. Grillować, aż warzywa będą miękkie. Warzywa zdjąć z grilla i odstawić do ostudzenia. Kukurydzę obrać z kolby i przełożyć do miski. Paprykę chili przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórka, paprykę czerwoną i pomidora pokroić w kostkę. Składniki wymieszać z połową dressingu.
Na większym półmisku ułożyć zgrillowaną sałatę, polać dressingiem. Wyłożyć pokrojone warzywa z dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, rozkruszoną fetą. Posypać posiekanymi listkami bazylii.
Na większym półmisku ułożyć zgrillowaną sałatę, polać dressingiem. Wyłożyć pokrojone warzywa z dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, rozkruszoną fetą. Posypać posiekanymi listkami bazylii.
Sałatka ziemniaczana z serem halloumi
Składniki na sałatkę:
- 4 ziemniaki,
- 2 czerwone cebule,
- listki bazylii,
- 2 czerwone papryczki chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki ziaren sezamu,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- kiełki rzodkiewki,
- 1 kostka sera halloumi,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie.
Składniki na sos:
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu jabłkowego.
Wykonanie: Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i gotować 15 minut, ostudzić. Składniki sosu wymieszać i dodać papryczkę chilli pokrojoną w kostkę, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać ćwierć szklanki oliwy i wymieszać. Polać ziemniaki, dobrze je obtoczyć, a następnie grillować na patelni. Posypać pod koniec smażenia ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Cebulę pokroić na ćwiartki, obtoczyć w oliwie czosnkowej i również grillować.
Ser halloumi pokroić w większą kostkę i zgrillować. Na talerzu ułożyć zgrillowane ziemniaki, cebulę, kiełki, halloumi, i polać sosem z papryczką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami sezamu i posiekanymi listkami bazylii.
Ser halloumi pokroić w większą kostkę i zgrillować. Na talerzu ułożyć zgrillowane ziemniaki, cebulę, kiełki, halloumi, i polać sosem z papryczką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami sezamu i posiekanymi listkami bazylii.
Sałatka z arbuzem i rukolą
Składniki na sałatkę:
- 1 arbuz,
- 1 opakowanie rukoli,
- 100 g parmezanu;
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- szczypta soli, szczypta pieprzu.
Wykonanie: Składniki sosu dobrze wymieszać. Sos wymieszać z rukolą, aby dobrze się nawilżyła. Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ser pokroić w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw. W misce ułożyć rukolę, kawałki arbuza, ser.