Mleczne bułeczki na zaczynie tangzhong
Składniki na zaczyn tangzhong:
- 30 g mąki, 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe składniki:
- 450 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 jajko do posmarowania,
- cukier puder.
Wykonanie: Pół szklanki mleka podgrzać do temperatury 70°C, wsypać 30 g mąki i wymieszać. Powinna powstać gęsta masa przypominająca budyń. Odstawić do ostudzenia na około 30 minut.
W tym czasie przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Zaparzoną mlekiem mąkę, zaczyn z drożdżami, utarte jajka przełożyć do miski, dodać sól, miękkie masło, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Z ciasta robić kulki i układać w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie posmarować ubitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bułki zapiekane z mlekiem i śliwkami
Składniki:
- 2 bułki (mogą być czerstwe),
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- masło do natłuszczenia formy,
- 7 śliwek.
Wykonanie: Bułki pokroić na cienkie kromki. Śliwki wypestkować i pokroić je na półplasterki. Formę do zapiekania natłuścić masłem, ułożyć kromki i plasterki śliwek. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, zmiksować, wylać na bułki ze śliwkami. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.
Mleczna zupa ziemniaczana z kurczakiem
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1/2 l mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- świeży lubczyk.
Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę i zalać wodą (do wysokości około 2 cm nad ziemniakami). Dodać pokrojone w kostkę mięso.
Gotować, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać masło oraz mleko, zagotować i od razu wyłączyć. Dodać świeży posiekany lubczyk.
Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" nr 39/2021 na str. 118. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.