Młode ziemniaki w porach i śmietanie
Składniki:
- 10 młodych ziemniaków,
- 2 pory,
- sól, pieprz,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki masła, pęczek koperku.
Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Obgotować je około 20 minut w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać pory pokrojone w plasterki, poddusić. Dodać obgotowane ziemniaki i dusić razem aż do miękkości. Koperek posiekać drobno i wymieszać ze śmietaną. Dodać do ziemniaków, wymieszać.
Sałatka ziemniaczana z bobem i bekonem
Składniki na sałatkę:
- 10 cienkich plasterków boczku,
- 5 młodych ziemniaków,
- 150 g bobu,
- sól, pieprz,
- pęczek koperku,
- ser feta z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki na sos:
- 3 łyżki śmietany,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować z solą. Odcedzić i ostudzić. Bób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć. Koperek posiekać drobno. Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, bób, plasterki boczku, ser, polać sosem i posypać koperkiem.
Ziemniaki pieczone z warzywami i łososiem
Składniki:
- 8 młodych ziemniaków,
- 1 cukinia żółta,
- 1 cukinia zielona,
- pomidorki koktajlowe,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- oregano,
- olej,
- pęczek koperku,
- 200 g wędzonego łososia.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i obgotować około 10 minut w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę. Łososia odciąć od skóry i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Wszystkie składniki polać oliwą i posypać przyprawami. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C.
Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 32/2022 na str. 65. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.