Lody o smaku solonego karmelu
Składniki:
- 400 g masy kajmakowej,
- 350 ml słodkiej śmietanki 36%,
- 250 g sera mascarpone,
- płaska łyżeczka soli,
- 100 g orzeszków ziemnych solonych.
Wykonanie: Około 50 g masy utrzeć mikserem, dodać orzeszki ziemne i odłożyć do udekorowania lodów. Do miski wlać śmietankę, dodać ser mascarpone i ubić na sztywno. Dodać resztę masy kajmakowej, sól, delikatnie wymieszać. Do pojemnika przełożyć masę, a na wierzchu ułożyć wcześniej utartą masę z orzechami. Mrozić około 5 godzin. Przed nałożeniem warto wyjąć lody 5 minut wcześniej, aby zmiękły.
Torcik lodowy
Składniki:
- tabliczka białej czekolady,
- 150 g herbatników,
- 100 g masła,
- 500 g sera mascarpone,
- 2 banany,
- 400 g truskawek (kilka odłożyć do dekoracji),
- 120 g cukru.
Wykonanie: Czekoladę roztopić na parze – ustawić miskę nad wrzątkiem i mieszać. Herbatniki pokruszyć, dodać miękkie masło i utrzeć blenderem. Wyłożyć herbatnikami z masłem okrągłą blaszkę. Do miski przełożyć mascarpone, dodać 30 g cukru oraz roztopioną czekoladę i wymieszać. Masę wylać na herbatniki. Truskawki z bananami utrzeć blenderem z resztą cukru i delikatnie, po łyżce, wylać je na białą masę. Mrozić około 6 godzin, a najlepiej wstawić do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjąć na 10 minut, udekorować truskawkami.
Lody chałwowe z makiem
Składniki:
- 4 żółtka,
- 5 łyżek brązowego cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietanki 36%,
- 3 łyżki maku,
- 50 g chałwy waniliowej.
Wykonanie: Żółtka z cukrem utrzeć na jasny krem. Śmietankę i mleko zagotować, dodać mak i gotować około 8 minut. Gorącą śmietankę z mlekiem wolno wlewać do ubitych jajek, cały czas mieszając. Przelać do garnka, dodać pokruszoną chałwę i gotować około 10 minut, często mieszając. Masę ostudzić, przełożyć do pojemniczków, a następnie włożyć je do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 24/2022 na str. 62. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.