Łąkowe kapary
Składniki:
- 2 szklanki stokrotek (samych kwiatów).
Składniki na zalewę:
- 250 ml wody,
- 100 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 80 g cukru.
Wykonanie: Składniki zalewy zagotować i wymieszać, aby rozpuścić cukier. Stokrotki zebrać z dala od ulic i opłukać. Wrzucić stokrotki do zalewy, a następnie wraz z zalewą przełożyć je do małych słoików. Szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do kanapek, serów, mięs.
Sałatka kwiatowa
Składniki:
- kwiaty białej koniczyny,
- kwiaty stokrotki,
- płatki dzikiej róży,
- listki mniszka,
- listki szczawiu,
- młode pędy wyki ptasiej,
- listki bluszczyka kurdybanka,
- płatki chabrów,
- garść poziomek.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Składniki na sałatkę zbierać z dala od ulicy. Składniki sosu wymieszać. Kwiaty wypłukać. Ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać poziomkami.
Orzeźwiająca koniczyna
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej koniczyny (same kwiaty, bez liści),
- 2 cytryny,
- litr wody,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka drożdży granulowanych.
Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, wymieszać i ostudzić. Dodać drożdże i wymieszać. Dodać cytryny pokrojone w cienkie plasterki oraz kwiaty koniczyny. Odstawić na dwie doby, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Napój przecedzić i przelać do słoika. Można dosłodzić. Przechowywać w lodówce.
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 26/2022 na str. 66. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.