Grzanki z mozzarellą, pastą z awokado i kurkami
Składniki:
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- olej,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 6 kromek chleba,
- świeży koperek.
Składniki na pastę z awokado:
1 awokado,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka majonezu.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić, dodać oczyszczone kurki. Smażyć około 10 minut. Grzanki opiec w opiekaczu lub piekarniku. Awokado obrać i utrzeć widelcem, skropić sokiem z cytryny i dodać resztę składników, wymieszać. Mozzarellę pokroić na plastry.
Na gorące grzanki ułożyć plastry mozzarelli, pastę z awokado i podsmażone kurki. Posypać posiekanym koperkiem i podawać ciepłe.
Omlet z kurkami
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- świeży koperek,
- 2 pomidory,
- sól, pieprz,
- 3 plasterki szynki.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić, dodać oczyszczone kurki. Smażyć około 10 minut. Dodać pokrojone pomidory (bez skórki), pokrojoną w kostkę szynkę, posiekany koperek. Podgrzewać razem około 3 minut.
Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Zdjąć z patelni kurki i na tej samej patelni (bez mycia) rozpuścić łyżkę masła. Wlać masę jajeczną, poczekać, aż się jajka lekko zetną, i ułożyć kurki z pomidorami. Wstawić omlet do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i trzymać, aż jajka całkowicie się zetną. Posypać świeżym koperkiem.
Penne z kurkami i makiem
Składniki:
- 300 g makaronu penne,
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- kilka plasterków szynki,
- 8 suszonych pomidorów w oleju,
- 3 łyżki maku,
- 150 ml śmietanki słodkiej 36%,
- sól, pieprz,
- 100 g twardego żółtego sera,
- świeży koperek,
- świeża bazylia.
Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić, dodać oczyszczone kurki. Dusić około 10 minut. Dodać pokrojone pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę, posiekany koperek i podgrzewać razem około 3 minut. Dodać 3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów oraz śmietanę, zagrzać razem.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i startym na małych oczkach serem. Posypać makiem i posiekanymi listkami bazylii przed podaniem.