StoryEditorPrzepisy

W święta postaw na oryginalność - Przepis na sernik piernikowo-chałwowy

23.12.2017., 11:12h
Składniki na spód: 100 g herbatników, 4–5 szt. pierników „Kopernik”, 50 g rozpuszczonego masła. Składniki na masę: 250 g tłustego twarogu, 900 g twarogu z kubełka, 150 g śmietanki 36%, 100 g białej lub karmelowej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny, 5–6 łyżek mleka, 150 g pierników „Katarzynek”, 100 g posiekanych drobno pistacji, 100 g chałwy waniliowej.
Składniki na wierzch: posiekane pistacje, pokrojone pierniki, pokruszona chałwa.




Wykonanie: Składniki na spód rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto w tortownicy schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pistacje posiekać, a pierniki i chałwę pokruszyć. Zemleć twaróg i połączyć z tym z kubełka. Miksując, dodawać śmietankę oraz przestudzoną czekoladę. Żelatynę podgrzać z mlekiem. Przestudzoną wlewać do masy serowej, miksując na najniższych obrotach.





Masę podzielić na 2 części. Z pokruszonych pierników odłożyć 3 łyżki. Do pierwszej części dodać pokruszone pierniki. Do drugiej dosypać pokruszoną chałwę i pistacje. Na spód herbatnikowy wyłożyć masę piernikową, posypać odłożoną piernikową kruszonką. Wyłożyć masę chałwowo–pistacjową. Sernik wstawić do lodówki do stężenia – najlepiej na całą noc. Schłodzony udekorować pokruszonymi piernikami, posiekaną chałwą, pistacjami.

Warszawa
7°C
Częściowo słonecznie
wi_00
sob.
wi_00
15°C
3°C
niedz.
wi_00
21°C
10°C
pon.
wi_00
20°C
11°C
wt.
wi_00
18°C
12°C
śr.
wi_00
23°C
12°C
12. kwiecień 2025 08:42