Składniki na wierzch: posiekane pistacje, pokrojone pierniki, pokruszona chałwa.
Wykonanie: Składniki na spód rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto w tortownicy schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pistacje posiekać, a pierniki i chałwę pokruszyć. Zemleć twaróg i połączyć z tym z kubełka. Miksując, dodawać śmietankę oraz przestudzoną czekoladę. Żelatynę podgrzać z mlekiem. Przestudzoną wlewać do masy serowej, miksując na najniższych obrotach.
Masę podzielić na 2 części. Z pokruszonych pierników odłożyć 3 łyżki. Do pierwszej części dodać pokruszone pierniki. Do drugiej dosypać pokruszoną chałwę i pistacje. Na spód herbatnikowy wyłożyć masę piernikową, posypać odłożoną piernikową kruszonką. Wyłożyć masę chałwowo–pistacjową. Sernik wstawić do lodówki do stężenia – najlepiej na całą noc. Schłodzony udekorować pokruszonymi piernikami, posiekaną chałwą, pistacjami.
Wykonanie: Składniki na spód rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto w tortownicy schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pistacje posiekać, a pierniki i chałwę pokruszyć. Zemleć twaróg i połączyć z tym z kubełka. Miksując, dodawać śmietankę oraz przestudzoną czekoladę. Żelatynę podgrzać z mlekiem. Przestudzoną wlewać do masy serowej, miksując na najniższych obrotach.
Masę podzielić na 2 części. Z pokruszonych pierników odłożyć 3 łyżki. Do pierwszej części dodać pokruszone pierniki. Do drugiej dosypać pokruszoną chałwę i pistacje. Na spód herbatnikowy wyłożyć masę piernikową, posypać odłożoną piernikową kruszonką. Wyłożyć masę chałwowo–pistacjową. Sernik wstawić do lodówki do stężenia – najlepiej na całą noc. Schłodzony udekorować pokruszonymi piernikami, posiekaną chałwą, pistacjami.